onsdag 9. februar 2011

Den burgunderrøde stua som ble lys

Burgunderrødt var veldig i skuddet for en stund siden, og det kommer nok sikkert tilbake igjen på et eller annet tidspunkt, men i 2009 virker burgunderrøde vegger ganske forminskende på et rom. Vi følte at burgunderrøde vegger, sammen med gulnet furutak og vinduskarmer i lakkert furu gjorde at stua, som egentlig er ganske stor, virket liten og litt dyster.

Prikken over i'en var varmelistene langs veggene, en ca 20 cm høy metallist i imitert mørk eik med fastmonterte sorte stikkontakter, som gikk langs ytterveggene i både stua og kjøkkenet. Det gjorde ikke saken noe bedre at disse varmelistene var fulle med sot etter at pipa hadde stått åpen så lenge i forbindelse med rehabiliteringen av den, så når vi satte på listene så luktet det ekkelt av sur, gammel røyk.

Den gamle tapeten og de brune varmelistene
Vi startet med å skru ned varmelistene, og deretter sto tapeten for tur. Den var ikke lett å få av, vi prøvde å dra den av lagvis og bløte den opp og skrape den av og til slutt leide vi en dampmaskin fra en farvehandel. Den hadde en liten plate der det kom ut damp, og den platen måtte holdes inntil tapeten i ca 1/2 minutt før tapeten i akkurat det lille området var så full av fukt at den kunne skrapes av med en sparkelspade. Vi var flere folk som holdt på, en som brukte dampmaskinen, en som skrapte med sparkelspaden og en som finpusset etterpå + at vi samtidig måtte passe på to små barn, og vi brukte nesten en hel dag på arbeidet. -Fytti for en møkkajobb!

Vi lurte litt på om vi skulle helsparkle veggene, men konkluderte med at vår sparkelerfaring ikke var tilstrekkelig til å sikre et perfekt resultat, så vi endte med å sparkle og pusse så godt som vi kunne, og deretter la vi en slett, overmalbar tapet på, og malte denne med Jotun sin Letthet. Den ene veggen i stua er panelt furu, og den fikk også en omgang med Letthet.

Stueveggen malt med Jotun sin Letthet
Vi ble ferdige med veggene rett før jul i 2009, og bestemte at vi ville få møblene inn i stua til jul, og tak og vinduskarmer fikk vente til vi fikk påfyll av oppussingenergi.

Et av favorittmøblene: Eileen Grey sitt Art Deco-bord, E1027
Stueveggen malt med Jotuns Letthet,
Hanne Juul har malt bildet
Det skulle ta nesten et år før vi ryddet ut av stua igjen og satte igang med å male taket... Men omsider ble tak og vinduskarmer malt med kritthvitt maling med glans 20, og da ble plutselig stua dobbelt så stor!

Tak, før
Tak, nå
Stua er malt med Jotuns Letthet,
morgengaven min var keramikkfatet laget av Rigmor Husøy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...