mandag 28. februar 2011

Hvor kommer rotet fra?

Det er fantastisk deilig å våkne opp til en nylaget kopp kaffe (Buongiorno principessa!) og et ryddig hus! Det er ikke fullt så kjekt å komme ned i en stue der man skulle tro at noen uvedkommende har herjet i løpet av natten.

God morgen??
Dessverre så er det ikke uvedkommende som har herjet her i natt, bare to voksne og to søte små barn som har hatt det gøy dagen i forveien, og ikke har brydd seg med å rydde etter seg.

Dette er noe jeg lurer på:
- Er det sant at rot avler rot?
- Hvem roter, er det sant at barna roter mer enn de voksne?
- Hvorfor kan man ikke bare rydde opp med en gang?
- Hva er det som skaper rot?
- Hvordan kan man lettest kvitte seg med rotet?
Hvem er det som roter?
Hvem roter? 
Når man ser på dette bordet, så består rotet av mine vannglass + kopp og vannmugge, aviser, fagforeningsmagasiner og blader + mobiltelefon, fjernkontroll og laptop (voksne sine saker). Barna har lagt igjen en hårbøyle, en kopp, en snøkule og PS3-kontrolleren. Her er de voksne sine saker i klart flertall, så det er nok ikke alltid tilfelle at det bare er barna som roter.

Er det sant at rot avler rot? 
Jeg opplever at det er mye enklere å rydde med seg ting når man må gå bare en omgang for å få satt tingene på plass. På dette bordet er det så mange glass og kopper, at man må gå flere turer til kjøkkenet. Når det er så mange ting, så blir det ofte til at jeg tror jeg ubevisst tenker "jeg tar det senere".

Hvor kommer rotet fra?
Papir:
Aviser og magasiner er en stor kilde til rot her i huset, samt andre ting som dukker opp i postkassa eller vi tar med hjem fra barnehagen.

Glass og kopper:
Når jeg er hjemme så drikker jeg mye både vann, te og kaffe, og jeg setter fra meg kopper og glass rundt omkring på bordene.

Leker:
Ungenes leker og bøker ligger ofte spredd rundt.

Klær og sko: 
Dette er en stor kilde til rot. Spesielt i gangen hvor vi må skynde oss med å finne det vi skal ha med oss om morgenen, da blir gårsdagens klær (og tegninger) slengt ut av barnehagesekkene, og vips så blir det rotete der også. Rent tøy har også en tendens til å hope seg opp i kurver på vaskerommet.

Småting:
Mynter, spenner, strikker, reflekser, perler, skruer, osv...

Støvsugeren:
Siden vi ofte støvsuger, spesielt under kjøkkenbordet, så har sentralstøvsugeren fått sin faste plass i et hjørne av stua. Dette er definitivt en uting!


Hvordan skal vi klare å rydde mer effektivt?
Papir:
Jeg har satt et "Nei takk til reklame"-klistremerke på postkassa, det hjalp heldigvis mye på mengden papir.

Gårsdagens avis kommer aldri til å bli lest igjen, den bør bare gå rett i papiravfallet.

Magasiner er det verre med. Vi har en aviskurv, men bladene har en tendens til ikke å bli lest når de havner oppi der. Kanskje det er fordi den er for full og uoversiktelig i utganspunktet? Jeg skal jammen meg rydde den etterpå, og prøve å bare ha magasiner av nyere dato der.

Her om dagen fikk jeg fire interiørmagasiner som en venninne var ferdig med. Jeg ble kjempeglad for å få disse, og jeg tenker at hun kanskje også ble glad av å få gitt bort litt utlest rot.

Jeg har kjøpt brevsamlere til alle i familien + egne samlere til barnehage-, forsikrings- og bankbrev samt kvitteringer. Disse brevsamlerne er plassert inne i et skap. I begynnelsen var vi veldig flinke til å putte brev og tegninger i disse, men det har dabbet litt av i det siste. Her trengs det skjerpings!

Brev som skal gjøres noe med (f.eks. regninger) legges rett oppå laptopen, dermed blir det lett å betale disse når vi setter oss ned i sofaen om kvelden.

Kopper og glass:
Dette burde det være lett å rydde siden disse skal rett inn i oppvaskmaskinen når de er tomme. -Her må det være lett å forbedre seg!

Leker
Nesten alle lekene her i huset har sin faste plass (vi har kjøpt mange kurver som er plassert i IKEAs Expedit-hyller). Vi pleier å ha en rydde-leker runde rett etter at ungene er i seng, så leker er faktisk noe av det som er lettest å holde ryddig.

Klær og sko: 
Vi bør ta ut av barnehagesekkene med en gang vi kommer hjem, og kanskje til og med finne frem morgendagens klær kvelden i forveien. Dette må vel bidra til å redusere rotet i gangen? 

Jeg har en "tørketrommel-lov" som sier "Det er ikke lov å ta ut ting av tørketrommelen uten å brette det sammen". Denne loven hindrer at det hoper seg opp med tøy som ikke er brettet (men akkurat her tror jeg spesielt mannen i huset har et forbedringspotensiale, han kan virkelig ikke fordra å brette tøy).

Småting
Jeg har lyst til å lage en småting-løsning. Jeg har masse gamle norgesglass i uthuset. Jeg skal rett og slett hente noen av de, skrive etiketter på de, og plassere på et sted som er lett å nå, men som ikke er fremme i dagslys. 

Støvsugeren
Vi har en god ministøvsuger på kjøkkenet, denne bør absolutt duge til de daglige smulene. Sentralstøvsugeren er herved forvist til kottet under trappa!

"Gjør med en gang det som tar mindre enn 1 minutt!" 
Dette er en "rydde-lov" jeg kom over i boken The Happiness Project av Gretchen Rubin. Denne loven fungerer faktisk bra så lenge man klarer å tenke "Dette tar ikke mer enn 1 minutt, så jeg gjør det liksågodt med en gang" hver gang man ser noe smått som skulle vært ryddet.


Det å bo i rotete omgivelser er for meg noe som tapper meg for energi. Det er sant at rot avler rot, og dersom man greier å ta rotet før det avler mer rot, så slipper man de store rydde-bolkene som er så ufattelig kjedelig.

Sånn skal det se ut! Nå blir det hyggelig å ta seg en kopp kaffe her.

2 kommentarer:

 1. Ja rot avlar faktisk rot.
  Har skreve av nokre av rådene du har skreve
  ned her, kanskje eg og vert flinkare til å rydde etter meg.
  Er jo så mykje koslegare å sette seg ned når ting er på stell.

  Ha ei fin helg. :)

  SvarSlett
 2. Jeg synes i hvert fall det er litt enklere å holde det ryddig når man har et litt bevisst forhold til hvordan man ønsker å ha det rundt seg. Når det er sagt, så er det nok en gang blitt kaos her hjemme, det kan se ut som oppussingskaoset vårt på kjøkkenet avler rot andre steder i huset...
  Fortsatt god helg!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...